Rot Ayarı Servisi
Ön Düzen Ayarı Ne zaman Kontrol Edilmelidir?
Yıllık araç bakım zamanında veya her 20.000km’de bir ön düzen ayarının kontrol edilmesini tavsiye ediyoruz.
Aynı zamanda aşağıdaki durumlarda da ön düzen ayarını kontrol ettirmek gerekmektedir:
- Otomobil kazası sonrasında.
- Lastik değişimi sonrasında.
- Lastiğin omzunda anormal lastik aşınması bulunduğunda.
- Kullanım dengesiz olduğunda ve/veya sallandığında.
- Sürüş kalitesi kötüleştiğinde veya yakıt ekonomisi azaldığında.
Kaster
Kaster, (yan taraftan) dikey bir çizgiye göre karşılaştırıldığında, otomobilin direksiyon eksenin ileri veya geri doğru yattığı bir durumdur. Güvenli, sorunsuz bir sürüşün temel bir parçası olarak, daha pahalı bir kaster kullanılırsa, garantili kullanım dengesi ve sürüş dengesizliklerinden korunma daha iyi olacaktır. Dezavantajı ise keskin viraj alma kapasitesinin azalmasıdır.
Kamber
Kamber lastik aşınmasını önler ve direksiyon hakimiyetini arttırır. Otomobil düz bir yüzeyde iken lastiğin üst veya alt kısmının içeriye veya dışarıya çektiği açıya göre, üç tip kamber bulunur: pozitif, negatif ve nötr.
Süspansiyon ve otomatik teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bugün çoğu araçta negatif kamber bulunur. Negatif kamber olması halinde, merkezkaç kuvveti nedeniyle viraj alınırken otomobil yana yatar. Dış lastiğin yol yüzeyi ile temas alanı artar, bu da virajın güvenli olarak alınmasını sağlar.
Toe
Toe, düz bir yüzey üzerinde bir eksenin üst kısmı tarafından oluşturulan lastiğin önü ve arkası arasındaki yön farkına denir. İki tip toe bulunur: toe-in ve toe-out. Toe-in lastiğin ön kısmının içe doğru çekildiğini gösterirken, toe-out lastiğin ön kısmının dışa doğru çekildiğini gösterir. Şiddetli toe-out olması halinde, lastiğin iç yüzeyinde aşınma meydana gelir. Şiddetli toe-in olması halinde, lastiğin dış yüzeyinde aşınma meydana gelir. Her iki durumda da yol yüzeyinden kaynaklı yüksek derecede bir direnç görülür ve daha az sürülebilirlik ve daha fazla yakıt maliyeti anlamına gelir. Kontrollü derecede bir toe-in düz yolda sürüş sırasında güvenliği arttırır ve negatif kamber nedeniyle meydana gelen iç aşınmayı dengeler.
Rot ayarı (lastik rotasyonu) nedir?
Rotasyon; aracın mekanik olarak yere düz basmasıyla ilgili bir ayardır. Bu işlem gereklidir çünkü lastikler eşit şekilde aşınmaz, ön lastikler her zaman arka lastiklerden daha hızlı aşınır. Dolayısı ile lastiklerin aşınmasını dengelemek için zaman zaman yerlerinin değiştirilmesi gerekir. Simetrik lastik türünde farklı olmamakla birlikte; diğer lastikler için ön lastiklerin bulundukları yönün arkasına, arka lastiklerin de bulundukları yönün önüne takılması rotasyon ayarının önemli bir işlemidir.
Asimetrik lastik rotasyonu:
Simetrik türde bir lastiğin montaj yönü bulunmaz; her iki yönüyle de araca uyum gösterir. Dolayısıyla montaj veya rotasyon sırasında hata yapılması mümkün değildir. Fakat asimetrik lastiklerin sırtında bulunan iç ve dış kısımlarındaki diş yapıları birbirinden farklı olduğundan, rotasyon yapılırken bu durumu da gözetmek gerekir.
Yönlü lastik rotasyonu:
Islak zeminlerde etkili olan yönlü lastik türleri yağmur suyunu hızla tahliye edebilme özelliğine sahiptir. İyi bir yol tutuş için, yönlü lastiklerin de rotasyon bakımına dikkat etmek gerekir. Rotasyon ayarı lastiğin montj yönü dikkate alınarak yapılmalıdır.
Lastik rotasyonu nasıl yapılır?
Her aracın rotasyon ayarı farklıdır. Rotasyon ayarı yapılmadan önce aracınızın marka ve model bilgileri sisteme girilir ve aracınıza uygun ayarlar kontrol edilir. Dönme yönünü korumak için, sağ arka lastik ön sağa ve sol arka lastik ön sola takılır.
Eğer sadece iki lastiğinizi yeniliyorsanız, Serkan Oto Lastik yeni lastiklerinizi (veya az kullanılmış lastiklerinizi) arkaya takmanızı tavsiye eder. Böylece yol tutuşu ve direksiyon hakimiyeti en üst seviyede olur.
Lastik rotasyonu ne zaman yapılır?
Lastiklerinizin daha performanslı kullanımı ve daha uzun ömürlü olmaları için yılda en az bir kez veya ortalama 10.000 kilometrede bir rotasyon yaptırmanız gerekir. Böylece dört lastiğiniz de eşit şekilde aşınır ve daha uzun ömürlü olur. Lastik rotasyonu doğru aralıklarla yapıldığında; özellikle virajlarda daha iyi yol tutuşu ve daha etkin frenleme sağlar.